“HOF VAN HOLLAND” VROEGER EEN HOTEL?

Wisten jullie dat "Hof van Holland" vroeger ook een hotel was? Als rond 1800 Nicolaas Bakker een scheepstimmerwerf sticht op het Lichttorenhoofd staat er nog geen huis. Hij krijgt een stuk grond in erfpacht om daarop zijn werf te beginnen. In 1832, als het kadaster begint, staat er een huis met erf. Het blote eigedom is van de Haven van Leur, de erfpacht is voor Johannes van Wasbeek, de opvolger van Nicolaas Bakker. Het pand moet door een van deze twee gesticht zijn in het begin van de 19e eeuw. In 1880 verkoopt Van Wasbeek zijn erfpacht. Blote eigenaren zijn dan de Haven van Leur en het echtpaar Clasen, terwijl een lid van de familie Clasen de erfpacht bezit.

DIT ZAG ER WEL ANDERS UIT!

In 1882 wordt er aan het huis verbouwd. In 1886 wordt de erfpacht verkocht aan J. Kerstens, die het in 1890 overdoet aan Klaas Roeloffs, timmerman te Leur. Klaas was op 27 augustus 1886 gehuwd met Francijna van der Put uit Leur. Op 1 september 1887 wordt hij overgeschreven uit Nieuwenhoorn en komt dan bij zijn schoonfamilie inwonen. Het beroep van Klaas verandert in herbergier, dus we mogen aannemen dat er toen al geschonken werd.
Rond 1904 gaat het gebruik over op zoon Izaak Roeloffs. Deze verbouwt het pand in de huidige staat. Wel wordt door kleinzoon Kees enige verbouwingen uitgevoerd, evenals door achterkleinzoon Wim. Deze bouwden onder andere een grotere zaal aan en Wim laat de laatste resten van het oude huis verbouwen tot een moderne horecaonderneming. 

DUIVENCLUB DE LUCHTBODE

DE LUCHTBODE uit Leur is een echte duivenclub. De vereniging is volgens voorzitter P. Lodewijks een van de oudste duivenclubs van het land. Deze foto rechts stond in het "Journaal van Etten-Leur" op 18 januari 1990. Over het ontstaan van de Luchtbode: Het waren destijds, 4 generaties terug, twee Leurse zouaven: Klaas Roeloffs en Nouws die vanuit het Italiaanse Rome niet alleen de duivensport overbrachten naar Leur, maar tevens een mand met duiven.